Ministerul Finanțelor îi liniștește pe români: România nu are riscuri fiscale, știrile privind banii de pensii și salarii sunt false

Ministerul Finanțelor îi liniștește pe români:  România nu are riscuri fiscale, știrile privind banii de pensii și salarii sunt false
Publicat: 24/05/2018, 00:34

„România a înregistrat progrese pentru 68% dintre recomandările UE. Este vorba de progresele înregistrate în privința recomandărilor din ultimii 5 ani”, a spus Eugen Teodorovici, după ce Comisia Europeană a atenționat că România trebuie să adopte măsuri pentru corectarea deficitului bugetar. Executivul european a atras atenția că evoluțiile politice din ultimul an „generează dubii privind ireversibilitatea progreselor în reformarea sistemului judiciar și în combaterea corupției la nivel înalt”.

În replică față de mesajul Executivului comunitar, ministrul Finanțelor de la București a arătat că recomandarea din Semestrul European 2018 „solicită României să ajusteze deviația semnificativă care a avut loc în 2016″, sugerând astfel că Guvernul (tehnocrat) Cioloș a provocat acea deviere. „Ajustarea va începe în 2019, când soldul ESA se va îmbunătăți cu peste 0,5 puncte procentuale și va continua în 2020″, a menționat Eugen Teodorovici, într-un briefing de presă care nu a fost urmat de întrebări/răspunsuri.

Potrivit unui document prezentat de ministrul Finanțelor, 16 state din UE nu se încadrează în 2018 în regula deficitului structural, conform prognozei de primăvară 2018 a Comisiei Europene: Franța, Italia, Austria, Finlanda, Marea Britanie, Spania, Portugalia, Belgia, Ungaria, Polonia, România, Slovenia, Slovacia, Irlanda, Letonia și Cipru.

Din punctul de vedere al PIB potențial, România ocupă locul 3 în UE, iar datoria guvernamentală a scăzut de la 37,6% din PIB în 2016, la 35,2% din PIB în 2018. Din punctul de vedere al deficitului bugetar planificat, România se va încadra în limita de 3% din PIB deficit bugetar, onorând în același timp angajamentul față de NATO privind alocarea de 2% din PIB pentru Apărare, se mai arată în documentul citat.

Pentru atenuarea deficitului bugetar, Guvernul a luat măsuri de creștere a veniturilor: „îmbunătățirea colectării accizelor la carburanți și țigarete, demararea licitațiilor 5G etc.”, iar la capitolul „reducerea cheltuielilor” sunt consemnate „înghețarea angajărilor în administrația centrală, menținerea pensiilor special la nivelul din 2017, extinderea achizițiilor centralizate, analize pilot privind cheltuielile în domeniul transporturilor, sănătate, educația”.

De asemenea, „Guvernul a luat o serie de măsuri pentru combaterea evaziunii fiscale: introducerea de echipamente de scanare la toate punctele vamale, conectarea dispozitivelor fiscale la sistemul informatic al ANAF, controale inopinate privind emisiunea de facturi, monitorizarea importurilor cu risc ridicat, analiza riscurilor”, se mai arată în documentul prezentat de ministrul Finanțelor.

În ceea ce privește consolidarea guvernanței corporative a întreprinderilor publice – o altă recomandare a Comisiei Europene, ministrul Finanțelor a precizat: „Amendamentul Parlamentului la Legea privind guvernanța corporativă (Legea nr. 111/2016), prin care se prevăd derogări pentru aproape 100 de societăți, inclusiv cele mai mari întreprinderi publice, de la aplicarea dispozițiilor OUG nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, cu modificările și completările ulterioare, „a fost declarat neconstituțional prin Decizia nr. 62 a Curții Constituționale a României din luna februarie 2018.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Momentul atacului din Crângași. O cameră de bord i-a înregistrat pe cei doi tineri...
Prințul Harry și Meghan Markle, probleme grave cu legea! Ducii de Sussex nu și-au plătit...
Fostul milionar din fotbalul românesc a ajuns sărac lipit pământului la 72 de ani! A...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
La 12 zile după nuntă, un tânăr din Indonezia a aflat că soția lui era...
Afacerea cu care s-au îmbogățit doi români întorși după 7 ani din Italia. Sebastian și...
Dieta CIUDATĂ a lui Michelle Obama, la 60 de ani! Alimentul la care a renunțat...
Crima din Crângaşi, produsă din cauza unui Like dat pe Facebook. Victima încercase să îşi...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Monica Pop, noi detalii despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. Care sunt șansele...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Volkswagen dă startul precomenzilor lui Golf GTI. Cât costă acesta?
Iată cine este bărbatul ce l-a împuşcat pe premierul slovac. Este membru al Societăţii Scriitorilor...
Nouă ERUPȚIE COLOSALĂ pe Soare! S-a VĂZUT tocmai din...
BANII românilor sunt VERIFICAŢI. Guvernul a dat ordin. Au început confiscările
Cine s-a răzbunat pe Simona Halep. El este „iubitul” de 57 de ani
Cristina Cioran are un nou iubit, după despărțirea de tatăl fiicei ei. Ce planuri are...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Julia este hotărâtă să nu îi mai ierte greșelile lui Robi: „Vreau să îți spun...
Lavinia Pîrva, despre momentele dificile din mariajul cu Ștefan Bănică Jr.: ”A fost o perioadă...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Moșule, când e mai bine să mă însor, mai devreme sau...
(P) Iată ce monitor gaming se caută în 2024
×